Co z tą chemią? Czy warto gotować samemu?
Długość: 1 min
Wszyscy wiedzą, że gotowe produkty są pełne konserwantów i wzmacniaczy smaku. Czasami jest ich tak dużo, że same dane nie mają żadnej istotnej wartości odżywczej. Warto więc zastanowić się nad sensem ich stosowania – mogą znacząco wpłynąć na nasze zdrowie.
Wielu producentów zapewnia, że sztuczne składniki nie szkodzą zdrowiu. Nie powinniśmy jednak polegać tylko i wyłącznie na obietnicach składanych przez producentów. Lepiej pomyśleć samodzielnie i spróbować zdrowo się odżywiać. A zdrowy nie znaczy droższy. Może się okazać, że jest odwrotnie. Jeśli zaczniesz przygotowywać własne posiłki, zobaczysz, że cena składników jest niższa niż zapłacisz za gotowy produkt. Ponadto nie będziesz spożywać konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Dlaczego jest to takie ważne dla Twojego zdrowia?
Przykładowo:
- E211 – benzoesan sodu. Jest to substancja występująca w większości gotowych produktów. Jest stosowany w zapobieganiu psucia się pokarmu, ale zamienia się w rakotwórczy benzen.
- E 124 – czerwień koszenilowa – substancja używana do barwienia produktów. Wyższa dawka może okazać się rakotwórcza.
- E 280 – kwas propionowy, może doprowadzić do raka żołądka
- E 320 – naraża na uszkodzenie żołądka, wątroby i nerek
A to tylko kilka przykładów tego, do czego producenci zmuszają nas do jedzenia tylko po to, aby uzyskać trwalszy produkt i więcej zarobić, a nie dbają o nasze zdrowie.